Kooltuiniaans Klang-dictée

(Zondag 24 augustus 2003)


 

Op zondag 24 augustus 2003 werd het groot Kooltuiniaans Klang-dictée gehouden. Het dictée werd gemaakt door Paul en Marije, die tevens de jury vormden. De uitslag was de volgende:

 • 1e prijs (Dennes): boekenbon € 12,50
 • 2e prijs (Jeroen): boekenbon € 7,50
 • 3e prijs (Saskia): oefen-CD
 • aanmoedigingsprijs (Lianne): B.A.L.-pen + Grolsch-boekje
 • originaliteitsprijs (Dennes): jouw zin op een T-shirt

Als laatste onderdeel diende de hieronder staande tekst omgezet te worden in klang. De vertaling van Dennes, die hem de originaliteitsprijs opleverde, volgt eronder.

A Day in da Pub (origineel)

 1. Ergens in een pittoresk stadje, fameus om de victorie, die het behaalde op de Spanjolen, ligt aan een allerschattigst grachtje het welbekende en overgewaardeerde etablissement ’t Kooltuintje.
 2. Terwijl de klantenkring op het zonovergoten, o zo schone en van een zacht briesje voorziene terras tot in den treure wacht op het mogen plaatsen van de bestelling, voorziet de kastelein aan de toog het thee sippende meubilair van wonderschone klanken door middel van het beroeren van de toetsen van de geluidsinstallatie.
 3. Het publiek op de in de buitenlucht opgestelde rieten fauteuils, het wachten moe, kiest na één schrede over de dorpel gezet te hebben, snel het hazenpad, daar waar het vaste klantenbestand zich zonder enige blijk van afgrijzen een weg baant tussen de wel florerende schimmels en vrolijk ronddartelende biervliegjes.
 4. Hun pad brengt hen richting één van beide sanitaire gelegenheden, helaas niet voorzien van toegangspoort, luxueus zitvlak of doorspoelmogelijkheid, edoch rijkelijk van graffiti, aankondigingpamfletten, en een dikke laag naar bier en andere uitwerpselen riekende vloeistof.
 5. Als de schemering wint van de dag en de rust wederkeert op het met tafels, fietsen en scooters voorziene trottoir, omdat het dagjespubliek zich aan het avondmaal waagt, komen uit de spelonken van de stad de heren met wapperende manen en hun gekortwiekte dames gehuld in gothic-kleding om zich te laven aan in meer of mindere mate alcoholische versnaperingen.
 6. Naarmate de avond vordert en de maan zijn intrede doet aan de hemelboog, heeft ook de alcohol een sterke intoxicerende greep op de psyche van de doorsnee cafetariabezoeker, waardoor het interieur van het pand alras verandert in een kluwen lallende, brallende, vallende, zich naar de uitgang voortstrompelende meute, alwaar hen een met exclusief grachtenwater gekonfijte lolly wacht.
 7. Terwijl de koperen ploert tussen de velours draperieën je bewust maakt van je migraine en de kinderstemmen schel op straat schallen, probeert de klant zijn smaakpapillen, waar enkele gevleugelde vrinden op gestorven lijken te zijn, te herstellen met een bananen-jus-shake, immer eindigend in een hernieuwde kennismaking met zijn tweede huis, dat hij reeds zo frequent bezocht heeft.
 8. Jullie zijn zo bitch-ass archaïsch, dat jullie aan dit lijpe dictée deelgenomen hebben !

A Day in da Pub (Dennes)

 1. Ergens in deze oldschool gatje, zo wel renowned om deze lijpe overwinninkje die het scoorde op deze paëlla-vreters, ligt aan deze supercute stadjes slootje het zo wel bekende en overgewaardeerde zuiphuisje deze Kooltuintje.
 2. Terwijl de stamkanslozen op het zonovergoten, zo niet kuise en van deze zachte briesje voorziene buitenkroegje tot in den lameheid wacht op het: ‘Hé ouwe lul, 3 bier!’, voorziet deze bardude aan de togus de Chinese-water-lurkende stoeltjes en tafeltjes van bitch-ass lijpe geluidjes door knoppies te pushen op deze herrieblazert.
 3. De kanslamen op de outdoors Tante Lien-stoeltjes, het wachten beu, kiezen na deze ene pasje over deze drempeltje snel offio te zijn, daar waar de stamkanslamen zich, zonder het verschil te zien met de hygiëne thuis, deze wegjes aldaar blijven banen.
 4. Hun padje brengt hen in één dezer pleetjes, zo niet voorzien van spatschermpjes, gouden bril of deze flushlijpheid, maar zo wel voorzien van zwaartekracht-verkeerd-gespeld-vertaald-in-het-Engels, papieren over lijpheidbijeenkomsten en deze vette eau-de-Kooltuin.
 5. Wanneer deze donkerheid intreedt en de lameheid op deze stoepje toeslaat, komen Robbie en zijn Robbies uit hun grotten om zich van deze lijpe brewskies te voorzien.
 6. Deze standaardavondje in deze tuintje.
 7. Zo wel deze volgende dagje weer bitch-ass kanslameheid.
 8. Niet zo, hè! .... Pizzle!!

Enkele foto's gemaakt tijdens het dictée.