Café 't Kooltuintje · De Tweede Kooltuin Buitenpopquiz


 

Hieronder tref je 12 beschrijvingen van platenhoezen aan. Waar de afbeelding op de platenhoes een directe link heeft met de muziek op de plaat wordt die ook deels beschreven. Bandnamen, artiestennamen, album- en songtitels zijn allen vervangen door ...

Per vraag 3 punten;
- Artiest (en/band)
- Albumtitel
- Jaartal

Bonuspuntenverdeling staat los bij vragen vermeld.

Nummer 1

De ... zijn echt dood. Maar ze waren favoriet bij een radiocollega. Sorry, verder dan You Suck van Consolidated ben ik op de radio nooit gekomen. Dankzij Siep loop ik tegen deze onvergetelijke hoes aan. Is het echt? Of een getructe foto?

De foto is van Mike Wells. Hoogstwaarschijnlijk gemaakt in ..., regio in Nigeria waar men al vanaf eind jaren 60 tot vandaag is verwikkeld in oorlog en aanverwante ellende. Het pseudoniem van zanger ... verwijst ook hiernaar. ... verwijst naar Amerika's favo dessert.

Winston Smith is evenwel de trouwe knip-en-plak kunstenaar die jarenlang de ... van unieke covers en artwork heeft voorzien. Ook een pseudoniem overgenomen van de hoofdpersoon uit Orwell's klassieker 1984.

De omstreden cover waarvoor ... is opgepakt wegens verspreiding van schadelijk materiaal betreft het schilderij 'Landschap IV' van de Zwitser …, bekend van zijn ontwerpen voor de Alien-filmreeks. Deze repetitie van copulerende geslachtsorganen was de originele cover van .... Later vervangen door werk van Smith.

BONUS: Naam Zanger - 1 punt

Naam Zwitserse Kunstenaar - 1 punt

Toon antwoord

Nummer 2

De franse avant garde kunstenaar Jean Paul Goude is verantwoordelijk voor het creëren van het 'gevaarlijkste vrouw van de wereld' imago van zijn toenmalige liefje. Een imago dat nog een rol in een Bondfilm opleverde. Hij verzon ook haar robot-achtige stage act. "Klopte er nog wel een hart in deze vrouw?" BONUS: Welke Bondfilm - 1 punt Wie schreef de titelsong voor deze film - 1 punt voor; bandnaam + songtitel

Toon antwoord

Nummer 3

Met zijn gezicht uit het focus en half uit beeld, laat ... zien dat hij 'een fase achter zich liet als muzikant'. Zijn reputatie als gevierde popster wordt gesymboliseerd door het bonte straatdecor achter zijn drumstel met motels, bars en hookers. Het podium rust op een in elkaar gezakte convertable. Die (gedeukte) auto staat voor de stukgelopen relatie met zijn vriendin Susannah, met wie ... bijna was getrouwd.

BONUS: 1 punt voor degeen die al zijn namen foutloos kan opschrijven.

Toon antwoord

Nummer 4

Gothic metal. Klinkt vet. Doet denken aan bands als Evanescence en The Gathering. Maar is daarmee niet te vergelijken. ... is het meest bekend van de hit ..., tot afgrijzen van menig fan.

Mij ging het om de illustrator. De legendarische Roger Dean. Ontwierp ook de hoezen voor Yes en Asia. Kijk hoe geraffineerd dat water van die bergtop afsijpelt. OK, het is natuurlijk wel een trucje..

Toon antwoord

Nummer 5

... was de allereerste plaat die ik van voor naar achter draaide. Dan gingen de lichten in mijn kamer uit en lag ik op bed in het donker naar dat album te luisteren waarvan met name kant 2 het meest opwindende deel was. ... duurt wel vijftien minuten lang. Beginnend met het verstilde geluid van een onderzeeër, langzaam overgaand in een onbegrijpelijke samenzang van de heren om ergens in het midden je de stuipen op het lijf te jagen; hier ben je ongeveer op een kerkhof beland met allemaal krijsende kraaien. Uiteindelijk komt een soort helikopter je halen en wordt je teruggebracht naar de realiteit. Zo stelde ik mij dat tenminste voor.

De hoes bewaarde voor mij lange tijd een geheim totdat ik zag dat op de uitklaphoes op zijn kant een levensgroot oor is afgebeeld. Als je je hoofd naar links opzij beweegt, zie je het misschien. ... levert voor mij het bewijs dat een platenhoes pas echt zeggingskracht krijgt, naarmate je de inhoud beter kent.

Toon antwoord

Nummer 6

De dame die op deze ... lp is afgebeeld met haar pantertje werd later bekend als zingende diva. Tenminste 1 grote hit uit 1978 herinnert ons aan haar alomvertegenwoordigdheid in het nieuws van toen. Welke?
Wie is deze vrouw die behalve haar bekendheid als fotomodel ook nog het liefje was van een bekende kunstschilder? Wie was deze schilder en welke kunststroming vertegenwoordigde hij?

BONUS: Naam zangeres - 1 punt

Naam hitje - 1 punt

Naam kunstschilder - 1 punt

Naam kunststroming - 1 punt

Toon antwoord

Nummer 7

Ik heb weleens geprobeerd om zo'n lucht te fotograferen, vanuit de trein rijdend door de Zuidafrikaanse Karoo middenin de nacht. Heel spookachtig. Verhoudt de verpakking zich tot de inhoud? Ik ben er nog niet uit.
Het album begint met het kwartier lange ...

... kan ik - hoewel het ook een hoog kitschgehalte heeft - nog steeds indrukwekkend vinden.

Als ik mij niet vergis het 4e album van deze heren. Als ik de hoes voor mij zie, denk ik altijd meteen aan het beginnummer van dit album.

Ik heb zelf de LP, en dat is de ruim 15 minuten durende ... Vooral halverwege dit nummer vind ik juist dat de hoes zo goed bij de muziek past, op naar de de climax van ..., met idd in gedachte de hoes.

Ps; ... (staat er ook op) is wel het grappigste nummer wat de ... ooit gemaakt hebben. Verder voor de freaks onder ons; ... schreef Private Dancer in '82 waar Tina in '84 een wereldhit mee scoorde, maar was eigenlijk bedoeld voor dit album.

Die luchten en die bliksemflitsen zie je hier in ons kikkerlandje helaas niet (wel eens aan het meer van Genčve geweest ?, daar kom je ze ook tegen).

De vraag of de inhoud zich verhoudt tot de verpakking is overbodig wat mij betreft, luister naar ... en je hebt het antwoord.

Toon antwoord

Nummer 8

Enige album van supergroep .... Ik heb dit altijd een smakeloze hoes gevonden. Blijkt het om echte kunst te gaan! Bob Seidemann en Stanley Miller met psychedelisch artwork.
Het ruimteschip dient als metafoor voor grenzeloze creativiteit. Het meisje staat voor de onschuld waarin de creativiteit zich openbaart. (jaja, verzin het maar..)

Voor haar naakt poseren betaalde manager Robert Stigwood uit eigen portemonnee haar hartewens: een paard!

Toon antwoord

Nummer 9

Dit is een curieus geval. De wegwaaiende krant vermeldt op de voorpagina: Pop star dies in car crash'. De betrokkene ziet het voorpaginanieuws van zijn eigen dood verwaaien. Hij staat machteloos met zijn auto in parkeerstand langs de weg.

Smakeloos maar mooi, oordeelden de makers over hun vondst en dus was de hoes geschikt voor de albumtitel.

Toon antwoord

Nummer 10 + 11

Een witte hoes heeft iets sereens.
Een zwarte hoes oogt mysterieuzer.
Owillekeurig beďnvloedt de kleur van de hoes (zijn zwart en wit nou kleuren of niet?) de muziek.
In het geval van ... en ... zet ... je op het verkeerde been. Tenslotte is de nacht donker en de dag licht. Van beide versies is de witte hoes beroemder vanwege .. wat denk je? ..Inderdaad, die ja.

Toon antwoord 10  Toon antwoord 11

Nummer 12

Deze hoes zwerft al een tijdje op mijn netvlies. Ik moet denken aan 'Disturbing Domestic Peace' van Nederlandse punkband the Ex.
Ook zij kozen voor een actiefoto als hoes.

Uitermate krachtig, dit statement.

Op de c.d.-versie van dit album zijn de letters rood. Het was mijn eerste kennismaking met deze veelzijdige zangeres. Van ... heb ik zelfs ooit een videoclip gezien, maar een echt grote hit was het niet. Op de foto wordt ze gearresteerd tijdens de Democratisch Nationale Conventie in San Francisco in 1984. Het handgeschreven c.d.-boekje en songteksten geven een zeer persoonlijk tintje aan het geheel. In haar volgende cd's verandert ze steeds van stijl, van big band tot folkmuziek. Haar klasse straalt ervan af.

Toon antwoord